8 Tanda Anak Anda Perlukan Pakar Terapi

Jangan malu untuk bawa anak berjumpa pakar terapi.

Tingkah laku anak mungkin sukar untuk difahami oleh orang dewasa. Sukar untuk membezakan kelakuan normal atau tidak normal di kalangan kanak-kanak dan seperti orang dewasa, kanak-kanak juga memerlukan terapi untuk membantu mereka dalam masalah yang mungkin mereka hadapi.

Jangan malu untuk membawa anak berjumpa dengan pakar terapi kerana ini dapat membantu mereka di kemudian hari.

Reaksi Berlebihan

Tingkah laku berlebihan pada kanak-kanak berusia 10 tahun boleh dijana oleh kebimbangan, menurut kajian yang dijalankan oleh institusi minda kanak-kanak di Amerika Syarikat. Reaksi berlebihan adalah respons psikologi yang dilakukan oleh minda anak. Ini adalah salah satu cara untuk mengekspresikan perasaan tersembunyi mereka yang disebabkan oleh ketidakselesaan dalaman yang dideritai mereka dalam situasi yang mengancam. Ketidakselesaan sosial yang dialami menyebabkan anak kehilangan kawalan dan menyebabkan tingkah laku atau reaksi berlebihan. Ahli psikologi kanak-kanak boleh membantu anak anda memahami reaksi mereka dan menyedari bahawa persekitaran mereka tidak berbahaya kepada mereka.

Sentiasa Marah

Kanak-kanak cenderung untuk rasa jengkel dengan isu tertentu. Ibu bapa kepada anak kecil tahu bahawa mereka kadang-kala perlu berdepan dengan rengekan dan tendangan, tetapi jika kemarahan yang berlaku adalah tingkah laku yang menyebabkan anak bertindak secara berlebihan, anda perlu kenal pasti puncanya. Kemarahan yang kerap boleh menandakan tanda kebimbangan, kebimbangan kanak-kanak dan juga Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Pakar terapi dengan mudah boleh mengenal pasti akar kemurungan anak anda dan memberikan penyelesaian yang lebih fokus untuk kes tertentu.

Sentiasa Sedih Dan Resah

Sekiranya anak anda cenderung untuk rasa sedih atas perkara yang tidak pasti atau menjadi resah atau gugup secara tiba-tiba, kenal pasti puncanya. Jika boleh, tanya kepada mereka mengapa mereka sedih. Kanak-kanak yang tidak selesa dengan ibu bapa atau gagal mencari keamanan di rumah sendiri, perlu berjumpa dengan pakar.

Keputusan Merosot

Penurunan mendadak dalam gred boleh menjadi punca kepada kebimbangan. Gred cenderung mencerminkan kestabilan emosi kanak-kanak daripada prestasi akademik mereka, terutama pada anak kecil. Kadang kala, ia boleh menjadi akibat daripada bulu tetapi dengan kanak-kanak berusia lima atau enam tahun, ia mungkin lebih peribadi. Sebaiknya, anda berbincang dengan guru kelas anak dan dari situ, nilai kemungkinan sama ada anak anda perlu melawat pakar psikologi.

Suka Bersendirian

Kadang-kala anak anda mungkin perlukan masa sendirian tanpa perlu melibatkan ramai orang di sekelilingnya. Tetapi ia mungkin menjadi petanda tidak baik jika mereka kerap ingin bersendirian. Ini kerana kanak-kanak sentiasa mahu bersosial. Apabila mereka memulakan sesi sekolah rendah, mereka tidak akan berhenti bercakap tentang hari mereka, mereka mahu berkumpul dengan rakn atau bermain pada petang hari bersama ibu bapa. Tetapi, terdapat kanak-kanak yang lebih suka berdiam diri atau bermain sendirian di sekolah. Bertanyakan kepada guru sekolah sama ada mereka melihat keanehan dalam tingkah laku anak adalah langkah pertama yang perlu anda ambil. Tanda kecil ini mungkin disebabkan oleh kebimbangan sosial yang mereka alami.

Tidak Boleh Fokus

Kanak-kanak cenderung untuk berangan tetapi apabila disuruh mereka pasti akan dapat melakukan kerja rumah tepat pada masanya dan belajar menulis dan bercakap dengan betul. Anda perlu berikan perhatian lebih jika tahap kepekaan mereka tidak memberangsangkan sehinggakan mereka tidak boleh duduk diam, mudah terganggu atau mengalami kesulitan untuk fokus ketika belajar. Pakar terapi boleh membezakan sama ada anak anda mengalami disleksia atau ADHD.

Obsesi Dan Kompulsif

Sikap obsesi dan kompulsif boleh menjadi normal dalam perkembangan anak tetapi jika ia mengganggu kehidupan seharian maka sikap itu harus pergi. Sekiranya anda dapati bahawa anak mengalami obsesi atau kompulsif yang lebih teruk daripada rakan seusia mereka, anda harus berwaspada. Ini adalah salah satu cara yang paling biasa pada sindrom OCD. Sekiranya sikap ini mempengaruhi anak sehingga mereka tidak boleh melakukan tugasan harian, maka inilah masa untuk berjumpa dengan pakar terapi.

Perubahan Mendadak Dalam Pola Tidur

Dari masa mereka masih bayi sehingga kanak-kanak, adalah penting untuk ibu bapa membantu anak mewujudkan tabiat tidur yang sihat. Mempunyai waktu tidur yang tidak teratur boleh dikaitkan dengan masalah tingkah laku. Hubungan antara pembangunan fizikal dan emosi dengan kualiti tidur adalah penting. Tidak mendapat tidur yang cukup pada peringkat awal dapat menjejaskan perkembangan otak dan dengan itu aktiviti harian kanak-kanak. Jika anda sebelum ini menetapkan jadual tidur di rumah dan anak mula mengalami kesukaran untuk tidur, mempunyai insomnia atau sentiasa penat, sudah tiba masa untuk bawa mereka berjumpa dengan pakar terapi.

Sumber Gambar: Depositphotos