Kaedah Terbaik Atasi Serangan Penyakit Sembelit

Sembelit boleh mengganggu kehidupan seharian di tempat kerja ataupun di rumah kerana keadaan perut yang tidak selesa dan rasa tidak puas membuang air besar.

Hampir semua orang akan mengalami sembelit. Sembelit adalah kesukaran membuang air besar yang berlarutan selama beberapa minggu. Jika anda memandang ringan terhadap sembelit ia boleh menyebabkan anda mendapat penyakit yang lebih teruk.

Gambar: INGimage

Penjagaan sistem pencernaan amat penting dalam kehidupan seharian kerana ia berkait rapat dengan organ dalam badan. Antara organ badan yang bergantung kepada kecergasan sistem pencernaan ialah otak, jantung, paru-paru dan lemak dalam hati.

Punca sembelit selalunya berlaku kerana cara pemakanan yang tidak sihat. Penting untuk mengambil makanan yang mengikut piramid makanan iaitu makanan yang tinggi dengan serat. Ia adalah salah satu daripada makanan yang penting dalam diet bagi membolehkan sistem penghadaman kita berfungsi dengan baik dan memduahkan kelawasan perut.

Hasil kajian tempatan menunjukkan bahawa 50 peratus rakyat Malaysia tidak mencapai tahap pengambilan serat harian yang disyorkan.  Sembelit berlaku bergantung kepada seseorang individu. Ada yang hanya mengalaminya pada waktu yang singkat sahaja tetapi bagi mereka yang mempunyai kesakitan dan ketidakselesaan yang lama ia mungkin merujuk kepada sembelit yang lebih kronik.

Individu yang mengalami sembelit akan dianggap kronik jika dia akan mengalami dua atau lebih simptom yang sama dalam masa tiga bulan. Antara simptomnya ialah pembuangan najis kurang dari tiga kali seminggu dan pembentukkan najis yang berketul atau keras. Selain itu, sewaktu proses pembuangan individu perlu meneran dan juga memerlukan jari untuk menekan perut untuk mengeluarkan najis.

Jika sembelit dibiarkan, ia boleh menyebabkan individu mendapat penyakit yang lebih teruk seperti radang usus, kanser perut, kanser esofagus an kanser usus.  Kanser usus merupakan pembunuh kedua wanita selepas kanser payudara. Jadi cuba kawal supaya dapat mengelak daripada berlaku perkara yang lebih buruk.

Cara mengatasi sembelit

  1. Berjumpa Pakar

Individu yang mengalami simptom sembelit digalakkan untuk terus berjumpa dengan pakar atau doktor dan mendapatkan nasihat atau rawatan terbaik yang boleh dilakukan untuk  membantu mengatasi masalah sembelit. Ia juga boleh membantu untuk mengesan jika anda mempunyai penyakit lain selain daripada masalah sembelit.

  1. Mengubah gaya pemakanan, diet dan level nutrisi

Anda diwajibkan untuk minum air masak enam sehingga sepuluh gelas setiap hari. Air masak membantu sistem percernaan untuk bekerja dengan baik dan memudahkan proses pembuangan bagi yang mengalami sembelit. Selain itu, lebihkan memakan buah dan sayur dan tingkatkan pengambilan serat harian anda.

  1. Bersenam

Cuba untuk lakukan senaman dan pergerakan setiap hari. Anda tidak perlu mengambil masa yang lama untuk bersenam hanya lakukan 30 minit sudah mencukupi. Jika anda tidak mampu untuk bersenam, cara berjalan selama 30 minit juga boleh membantu mengatasi masalah sembelit anda.

  1. Tidur yang cukup

Dapatkan tidur yang mencukupi. Jika anda tidak mendapat tidur yang cukup ia boleh menyebabkan anda mendapat sembelit dan mengurangkan stres ketika proses pembuangan air besar.

  1. Makan Ubat melembutkan najis

Pelembut najis selalunya diambil oleh mereka yang baru sahaja melakukan pembedahan, wanita bersalin dan individu yang mengalami buasir. Ia mungkin mengambil masa seminggu atau lebih untuk julap untuk berkesan.

Artikel ini diterbitkan di Majalah Jelita edisi Ogos 2017