Duck Cosmetics Kini Di Pavilion, Kuala Lumpur

Rangkaian dUCK Cosmetics kini berada di dUCK Cosmetics Store, Pavillion.

Usahawan terkenal, Vivy Yusof yang menerajui jenama fesyen tersohor Fashion Valet dan Duck Scarves kini melebarkan empayar perniagaannya dengan melancarkan Duck Cosmetics.

Duck Cosmetics menawarkan rangkaian kosmetik menarik yang memenuhi keperluan wanita moden yang mementingkan penampilan dan sentiasa up to date dengan trend terkini

Untuk permulaan, Duck Cosmetics memperkenalkan lima produk iaitu, Lipstickwitu Lipsticks, RM70, GlossipGirl Lip Gloss, RM60, MatteDecision Lip Cream, RM75, AllEyeAsk Eyeshadow Palette, RM135 dan NoFilter Makeup Remover, RM100.

Bagi AllEyeAsk Eyeshadow Palette ia hadir di dalam dua variasi, iaitu Smokey dan Nude. Bagi yang sukakan riasan mata yang manis minimalis dan semula jadi, Nude adalah pilihan tepat. Manakala,bagi yang suka bereksperimen dengan rona yang garang dan bold, tekstur kilat pada palet pembayang mata ini buatkan anda kelihatan glamor dan berani.

 

Selain itu, Nofilter Makeup Remover turut hadir di dalam tiga variasi iaitu, Hydrating, Brightening dan Refreshing yang mana ia sesuai untuk keperluan mengikut jenis kulit masing-masing.

Menurut Vivy Yusof, Duck Cosmetics bukan sekadar kosmetik, tetapi ia melambangkan gaya hidup. Dengan solekan, anda mampu mengubah dan kelihatan menyerlah biarpun berbeza personaliti. “Koleksi yang diperkenalkan ini adalah yang  wajib ada dan wajib guna  di dalam rutin kecantikan wanita setiap hari. Ianya saling berkait rapat dan tidak lengkap rasanya rutin kecantikan tanpa item penting ini,” katanya.

Sementara itu, Jelita menemubual Pengurus Besar The Duck Group, Kho Min-Jee mengenai sayap perniagaan terbaru dalam bidang kosmetik ini. Ikuti sesi soal jawab berkenaan:

Daripada skarf ke alatan tulis, barangan rumah dan kini kosmetik. Kenapa memilih kosmetik?

Kami adalah jenama gaya hidup yang mensasarkan wanita secara khususnya dan kami mencipta produk yang kami paling sukai. Kesemuanya berkisar tentang persona jenama kami iaitu D dan Vivy, ia membabitkan sebahagian daripada gaya hidup mereka. Daripada skarf ke alatan tulis, barangan rumah dan beg tangan, tunggu masa saja untuk kami perkenalkan sesuatu yang cukup mengujakan seperti kosmetik! Idea dan usaha ini bermula sejak dua tahun lalu, tetapi disebabkan jumlah masa dan perancangan yang diambil untuk penghasilannya, ia telah mengambil masa yang panjang sebelum kami perkenalkannya. Percayalah, kalau ikutkan saya, kami mungkin sudah melancarkannya setahun yang lalu!

Kenapa memilih melancarkan gincu, palet mata dan pembersih mekap dahulu? Ianya kombinasi yang unik/pelik dan rasa seakan tidak lengkap.

Pelancaran koleksi debut Duck Cosmetics hanya mewakili pengenalan kepada rangkaian kosmetik warna kami. Bibir dan mata biasanya jadi titik tumpu bila kita melihat wajah seseorang dan setiap hari perlu berakhir dengan wajah yang dibersih rapi. Justeru, tidak sukar memutuskan cara kami memperkenalkan Duck Cosmetics kepada dunia!

Mungkin terasa tidak lengkap pada masa ini, tetapi Duckies boleh nantikan rangkaian lengkap kosmetik warna dengan lebih banyak pilihan warna, malah wangian dalam bulan-bulan akan datang! Ianya pasti mengujakan dan kami tidak sabar untuk berkongsinya dengan anda.

Apakah bezanya Duck Cosmetics dengan jenama lokal yang lain?

Seperti yang anda lihat, kami kini di Pavilion Kuala Lumpur dan kami adalah satu-satunya jenama tempatan yang ada butik tersendiri di negara ini! Selain itu, produk kami memenuhi standard Kesatuan Eropah dan Asean selain peraturan kosmetik lain. Walaupun menyedari ia melengahkan pelancarannya tetapi kami mahu benar-benar memastikan aspek keselamatan produk ini. Tambahan lagi, dengan mengikuti standard dan peraturan berkenaan, ini bermakna produk kami boleh dieksport ke mana saja di seluruh dunia.

Pelancaran Duck Cosmetics pada 2 September lalu hanya permulaan bagi rangkaian produk ini. Kami ada lebih banyak koleksi mengujakan pada masa akan datang dan merancang untuk memperkenalkan rangkaian warna yang penuh sehingga 2018! Tidak seperti kebanyakan jenama yang bermula dengan rangkaian gincu yang terhad, kami terus keluarga produk gincu penuh (gincu, krim bibir dan glos bibir), palet mata dan pencuci mekap. Kami bermula dengan rangkaian asas terlebih dulu kerana mahu memastikan yang asas dilakukan dengan betul – sama seperti skarf kami. Selepas itu, Duckies boleh teruja mendapatkan rangkaian edisi terhad dan produk lain termasuk untuk wajah seperti primer, bronzer, highlighter, bedak asas cecair dan banyak lagi!

Lama manakah proses R&D produk anda?

Prosesnya memakan masa dua tahun. Kami telah mencuba pelbagai formula dan warna kira-kira setahun setengah. Formulasi produk ini memakan masa sehingga tiga bulan untuk disempurnakan, dan selepas itu, setiap produk dan formulasi perlu melalui pelbagai ujian ketat bagi memastikan kestabilan produk dengan pek kami, selain keserasian bahan yang digunakan. Akhir sekali, ia melalui ujian suhu ekstrem bagi memastikan kestabilan formula dalam suhu terlampau tinggi bagi melihat tahap ketahanan produk berkenaan.

Disebabkan itu, dari awal hingga akhir, satu produk saja memakan masa enam bulan atau lebih, bergantung kepada betapa cepat kami dapat memutuskan akan formulasinya. Kami takkan ambil jalan pintas bila ia membabitkan keselamatan dan ujian keserasian kerana kami mahu memastikan kualiti serta efikasi produk ini.

 

Biasanya, jenama mekap ada jurusolek tersendiri untuk mewakili, mengajar dan menjelaskan lanjut mengenai produk. Adakah Duck Cosmetics akan ada pakar kecantikannya yang tersendiri?

Ya, sudah tentu ia sesuatu yang kami akan amalkan jua. Stor kami sudah mempunyai Penasihat Kecantikan tersendiri yang cukup fasih akan kesemua produk; telah menjalani latihan asas bagi produk dan solekan untuk mencambah skil solekan sedia ada.

Sewaktu pelancaran, kami telah bekerjasama dengan jurumekap artis bagi mewakili jenama ini seperti Noriana, Teyn dan Ummi Nasir yang menjadi penasihat solekan selain berkongsi tip solekan bersama pelaggan. Malah, kami telah bekerjasama rapat dengan Noriana sewaktu menghasilkan hasil solekan bagi kempen ini. Selain itu, mereka ini berkongsi pandangan dan maklum balas profesion mengenai kualiti dan trend terkini.

Dalam ucapannya, Vivy ada menyebut Duck Cosmetics bakal mendapatkan pensijilan Halal. Ada sasaran waktu tertentu untuk ini?

Ya, kami mensasarkan produk ini mendapat pensijilan Halal awal 2018. Kami sudah bertemu dengan pihak berkuasa berkaitan dan sedang mengikuti jadual. Sementara itu, kami mengekalkan seluruh pembikinan mengikut standard Halal, hanya menggunakan bahan Halal saja.

Kesemua rangkaian produk ini boleh di dapati di Duck Cosmetics Store, Tingkat 6 Pavilion dan FashionValet.